Kira Gelir Vergisi Beyannamesi Nedir?
Kira gelir vergisi, belirli sınırları aşan mesken ya da mülk üzerinden kira geliri elde edenlerin devlete ödemekle yükümlü olduğu vergi çeşidine denir. Kira geliri elde edenler, bu geliri beyanname hazırlayarak ya da hazır beyanları kullanarak vergi dairelerine beyan etmekle ve vergiyi ödemekle yükümlüdür.
Belirli miktarı aşacak şekilde konut kira gelirleri ya da işyeri kira gelirleri elde eden mülk sahipleri, yılın ilk aylarında bu geliri beyan etmek zorundadır. Kira gelir vergisi beyannamesi de bu bildirimin yapıldığı dokümandır. 2021 yılı itibarıyla konutta yıllık 7.000 TL, iş yerinde ise yıllık 53.000 TL ve üzeri gelir elde eden mülk sahipleri, beyanname verme işlemi ile kazançlarını devlete bildirmek zorundadır.
Mülkünü kiraya veren kişiler, Gelir İdaresi Başkanlığının web sitesi üzerinden gelirlerini beyan edebilir. Ayrıca ikametgahın bulunduğu ilçedeki vergi dairesi üzerinden de bu işlem yapılabilir. Bir diğer yöntem ise 3568 sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu gereği elektronik beyanname gönderme yetkisi almış aracı meslek gruplarını (serbest muhasebeciler, yeminli muhasebeciler vb.) kullanmaktır.
Kira Gelir Vergisi Ne Zaman Beyan Edilir?
Kira gelirini beyan etmek için her yıl belli dönemler bulunmaktadır. Örneğin 2021 yılında beyan tarihi 30 Nisan’a kadardır. Bu beyan, önceki yılı kapsar. Yani mülkünü 2020 yılında kiraya veren ve 2020 yılında kira geliri elde eden bir kişi, beyannamesini 2021 yılında vermek zorundadır. Beyanname verildikten sonra mart ve temmuz aylarında gelir vergisi ödenir.