Yeme İçme Hizmetlerinde KDV Oranı Uygulamasına İlişkin Tebliğ
Numara | : | 45 |
Tarih | : | 27.4.2024 |
VERGİ SİRKÜLERİ
NO: 2024/45
KONU: Yeme İçme Hizmetlerinde KDV Oranı Uygulamasına İlişkin Tebliğ Yayımlandı
27 Nisan 2024 tarihli ve 32529 sayılı Resmi Gazete’de yeme içme hizmetlerinde KDV oranlarının uygulanmasına ilişkin açıklamaların yer aldığı 51 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ yayımlandı.
Tebliğ ile yeme içme hizmetlerinde KDV oranı uygulamasında tereddüt edilen hususlara açıklık getirilmiştir. Bakanlığın da konuya ilişkin yaptığı Basın Açıklamasında vurguladığı üzere, Tebliğ ile KDV oranlarında herhangi bir artış yapılmamakta; KDV oran artışları sadece Cumhurbaşkanı Kararı ile yapılabilmektedir.
Bilindiği üzere, KDV oranları, 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki;
- (I) sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için %1 (Gıda maddeleri bu listede yer almaktadır),
- (II) sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için %10 (Yemek hizmeti sunan yerler bu listede yer almaktadır),
- Bu listelerde yer almayan vergiye tabi işlemler içinse %20
olarak uygulanmaktadır.
Anılan Kararın eki (II) sayılı listenin (%10 oranında KDV uygulanan liste) 24 üncü sırası ise aşağıdaki gibidir.
“24- Gazino, açık hava gazinosu, bar, dans salonu, diskotek, pavyon, taverna, birahane, kokteyl salonu ve benzeri yerler hariç olmak üzere kahvehane, kır kahvesi, çay bahçesi, çay ocağı, kıraathane, kafeterya, pastane, ayakta yemek yenilen yerler, yemeği pakette satan veya diğer şekillerde yemek hizmeti sunan yerler, lokanta, içkili lokanta, kebapçı ve benzeri yerlerde verilen hizmetler (bu yerlerde verilen hizmetlerin alkollü içeceklere isabet eden kısmı hariç),”
Bu Tebliğ ile yukarıdaki 24 üncü sıra kapsamındaki yiyecek ve içecek hizmeti sunulan yerlerde KDV oran uygulamasına yönelik tereddüt edilen bazı konulara ilişkin açıklamalar getirilmektedir.
Tebliğe göre, yukarıda 24 üncü sıra kapsamında sayılan işletmeler prensip olarak hizmet işletmesi mahiyetinde olduklarından buralarda imal edilen veya dışarıdan temin edilen gıda maddelerinin buralarda veya dışarıda tüketilmek üzere müşterilere satışında %10 (alkollü içeceklerde %20) oranında KDV hesaplanması gerekmektedir.
Ayrıca Tebliğe konulan aşağıdaki örneklerden de anlaşılacağı üzere, yiyecek ve içecek hizmeti sunanların bu yerlerde yaptıkları gıda maddeleri satışlarında da KDV oranı, 2007/13033 sayılı BKK eki (II) sayılı listenin 24 üncü sırası kapsamında, %10 oranında hesaplanacaktır.
Bu kapsamda Tebliğ ile Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliği’nin “Yiyecek ve İçecek Sunulan Yerlerde KDV Oran Uygulaması – Kapsam” başlıklı (III/B-2.4.1) bölümünün dördüncü paragrafından sonra gelmek üzere aşağıdaki paragraflar eklenmiştir.
“Bu işletmeler prensip olarak hizmet işletmesi mahiyetinde olduklarından buralarda imal edilen veya dışarıdan temin edilen gıda maddelerinin buralarda veya dışarıda tüketilmek üzere müşterilere satışında %10 (alkollü içeceklerde %20) oranında KDV hesaplanır.
Örnek 1: (K) Kahvecisi, kendi hazırladığı kahvelerin yanında (T) işletmesinden temin ettiği keklerin de satışını yapmaktadır. Self-servis olarak hizmet veren işletmeye gelen müşteri sipariş ettiği kahvenin yanında ıslak kek satın almış ve işletmeye ait alanda oturmak yerine siparişlerinin paketlenmesini istemiştir. Ayrıca 100 gr Türk kahvesi çektirmiştir. Kafeterya ruhsatına sahip olan (K)’nın yaptığı bu satışların tamamında %10 oranında KDV hesaplanacaktır.
Örnek 2: (G) Lokantasında yemek yiyen müşteri (D), lokantadan ayrılırken 1 kg baklava satın almıştır. Lokanta, müşteriye vermiş olduğu yemek hizmeti ile baklava satışında %10 oranında KDV hesaplayacaktır.
Bu işletmelerin telefonla veya internet üzerinden sipariş suretiyle adrese gönderme, gel-al gibi yöntemlerle yaptıkları tüm satışlar da aynı mahiyettedir.
Örnek 3: (A) Pastanesi, telefonla verilen sipariş üzerine imalathanesinde 8 kişilik doğum günü pastası hazırlamıştır. Müşteri pastanın ev adresine gönderilmesi yerine iş çıkışı pastaneye gelerek pastayı alacağını bildirmiştir. İş çıkışında sipariş pastanın yanında 1 kg kuru pasta ve 2 şişe limonata satın almıştır. Pastane işletme ruhsatına sahip (A)’nın sipariş suretiyle hazırladığı pasta ve yanındaki gıda satışlarında %10 oranında KDV hesaplanacaktır.
Öte yandan, yiyecek ve içecek hizmetlerine yönelik işyeri açma ve çalışma ruhsatı bulunmadığı halde müşterilerine masa, oturma yeri, tezgâh gibi servis yapılabilen alanlarda yiyecek ve içecek hizmetleri sunanların bu yerlerde yaptıkları gıda maddeleri satışları da 2007/13033 sayılı BKK eki (II) sayılı listenin 24 üncü sırası kapsamındadır.
Örnek 4: Sahilde faaliyet gösteren (B) Büfe İşletmesi, yiyecek ve içecek hizmetlerine yönelik işyeri açma ve çalışma ruhsatı bulunmadığı halde büfesinin önüne yerleştirdiği masa ve taburelerde oturan müşterileri ile sahilde bulunan şezlonglarda denize girenlere tost, çay ve meşrubat satışı yapmaktadır. (B) Büfe İşletmesi, fiilen yiyecek ve içecek hizmetleri sunduğundan büfede hazırladığı tost ve çayın yanında dışarıdan hazır temin ettiği gıda maddelerinin satışında %10 oranında KDV hesaplayacaktır.”
Bu Tebliğ 1.5.2024 tarihinde yürürlüğe girecektir.